09 mayo 2007

A mellor cociña, a de Cambados.

Nesta mesma páxina ( La Voz de Arousa) falamos nalgunha ocasión dos novos cociñeiros cambadeses, Yayo Daporta e Antonio Botana . Son os propietarios de dous restaurantes que abriron suas portas nos dous últimos anos, o Yayo Daporta e o Pandemonium, na chamada vila do albariño. Pois ben, a noticia nesta ocasión e que ambos pasaron a formar parte do grupo Nove, que agrupa a una selecta representación de cociñeiros de a vanguardia da cociña galega. Eles mesmos definense como renovadores, pero mantendo un enorme respeto polo producto, o galego, cuya calidad está mais que contrastada. Sua principal aposta foi a de vestir de diseño a gastronomía tradicional.

Ademais destos dous restaurantes cambadeses, no grupo Nove entraron otros cinco de toda Galicia. A nova ampliación deuse a coñecer nunha xornada de reciclaxe profesional organizada o pasado luns en Santiago. Antes de poder asistir as conferencias, os novatos tiveron que ofrecer unha comida aos mais veteranos do grupo. Yayo foi o encargado de elaborar unha royal caramelizada de coliflor con ostras e espinacas fritas e un postre a base de infusión de froitos vermellos con xelado de queixo fresco. Antonio, pola sua parte, preparou un polbo cocido a baixa temperatura con xelatina da sua cocción e aires de pementón de La Vera. Esta foi sólo parte dun menú no que tamén houbo un cucurucho de berberechos fritos con crujiente de maíz e pilpil de limón e un ovo cocido a baixa temperatura con patacas e chourizo.

Actualmente, só 17 restauradores de toda Galicia forman parte do grupo Nove e sólo dous municipios, Cambados e Santiago, dispoñen de más de un restaurante que pertenza a esta entidad. Podese decir tranquilamente que a restauración do municipio atravesa por un dos seus mellores momentos. Os propietarios destos establecimientos amosaronse onte encantados ca noticia, «E un orgullo estar entre eles», explicou Antonio Botana. «Hoxe por hoxe e o grupo mais punteiro de Galicia e estar incluido e un reconocimiento ao teu traballo, ademais é unha maneira de promocionarnos para os que estamos comezando», añade Yayo Daporta.

Si a cociña vive seu mellor momento, los Rías Baixas están que non paran. O albariño Segrel Ambar, que elaboran nas bodegas Pablo Padín de Meaño, conseguiron tres premios coa sua nova colleita do 2006. En Burdeos otorgaronlle a medalla de prata, en Verona, Italia, llevaronse a gran mención e en Portugal, a medalla de bronce. Esperamos que os premios sigan chegando a denominación de origen.

2 comentarios:

Anónimo dijo...

Eu xa fun aos dous e prefiro un bo plato de peixe de calauqra outro restaurante do noso pobo que a cosiña fransesa esa do carallo

cambados dijo...

E Cambados sen sé do Consello Regulador, grazas ao sr. Cores Tourís. Tanto estudio por "habido y por haber", e resulta que nin a Fundación Comarcal, nin a Mancomunidade, nin a hostalería cambadesa, nin Dios do tecido empresarial -incluídas as propias Adegas- teñen feito ningún estudio que permitira facer unha aproximación real ás posibles repercursións económicas para Cambados e para a Comarca do Salnés, de que na nosa Vila estivera a sé do Consello Regulador, tendo en conta que a dinamización turística e o potenciamento dos sectores extractivo-productivos sería máis que viable.
A verdade que con tanto estudio para os desempregados que tén ordenado a respecto da Comarca o PP, non sei como hai tanto parado.